Mamini sinovi (CRO)

Svaki dječak, kao i djevojčica, život započinje u sferi svoje majke. Majka za dijete nije samo osoba koja ga je nosila u svome tijelu i koja se brine za njega – majka je sve- Život i Univerzum. Dijete ne doživljava sebe kao odvojeno od majke, već kao dio nje i majku kao dio sebe.

A ipak, vremenom, dijete se mora odvojiti od te sveobuhvatne, „sveprožimajuće“ energije majke i, iako ostaju zauvijek povezani, sin odrastanjem mora napustiti majčinu sferu utjecaja i stati uz svoga oca. Jedino ovaj pokret mu omogućava povezivanje sa svojom muškom linijom kroz svoga oca i svoje muške pretke.

Kada se dječak „napunio“ majčinskom ljubavlju svoje majke i kada je onda zauzeo svoju poziciju u svijetu muškaraca kroz dobru povezanost sa svojim ocem, onda je on odrastao muškarac koji je spreman i raspoloživ povezati se sa ženom u partnerskom odnosu na dobar način, na način koji poštuje njegove roditelje, njegovu muškost i ženskost njegove partnerice.

Prvi korak na tom putu je, dakle, dobro povezivanje sa majkom koje je moguće jedino ukoliko je majka dobro povezana sa ocem, u partnerskom odnosu koji zadovoljava njene potrebe. Kada je partnerski odnos između majke i oca oslabljen iz bilo kojeg razloga (na primjer, fizičke ili emocionalne odsutnosti oca), tada blizina majke postaje preopasna za sina. Potrebita majka koja svoje potrebe za intimnom povezanošću nema zadovoljene u odnosu sa svojim mužem, nesvjesno će se svojom potrebitošću okrenuti prema sinu.

Kada se sin u svojoj potrebi za majčinom ljubavlju približi majci, dočekati će ga potrebitost žene, sa kojom se dijete ne zna nositi. Sin voli svoju majku i želi napraviti sve što je u njegovoj moći da majka bude sretna. Čak i pokušati zadovoljiti njene neispunjene potrebe kao žene, ali u tome, naravno, nikada ne može uspjeti. Zato će se osjećati nedoraslim i neadekvatnim, što i jest kao dijete, za takav zadatak. Ali za to će kriviti sebe i često ovaj osjećaj neadekvatnosti prenijeti i u svoje buduće partnerske odnose.

Sin u ovakvoj situaciji će sa omalovažavanjem gledati na oca i osjećati se superiornim u odnosu na njega, što će mu još više udaljiti mogućnost povezivanja sa izvorom muškosti kroz njegovu mušku liniju. Također, ostati će gladan i majčine ljubavi, koju će onda u pravilu tražiti od svoje partnerice kada jednom stupi u partnerski odnos. Time će osuditi svoj partnerski odnos na propast, jer će to biti preveliko opterećenje za ženu, a i on će na kraju biti razočaran jer mu žena ne može (i ne treba) dati ono što nije dobio od majke.

Jedine mogućnosti koje sinu u ovakvoj situaciji obično preostaju je da se fizički udalji (na primjer da napusti roditeljski dom čim je prije moguće), da fizički odgurne majku od sebe ili da podigne neku vrstu zida između sebe i majke kako bi se zaštitio. Ovaj zid, na nesreću, onda ostaje podignut i prema svim drugim ženama koje sretne, onemogućavajući funkcionalan partnerski odnos.

Razvoj muškarčeve seksualnosti postaje naročito kompliciran u ovakvim uvjetima odrastanja. Majka, kao prva žena u sinovljevu životu, je jednostavno preblizu kada se počinju buditi njegovi seksualni nagoni. Iako nesvjesno, zavodničko ponašanje majke uvjetovano njenim neispunjenim potrebama, sinu je nepodnošljivo. Sin postaje ljut na majku i mora je, ponekad agresivno, odgurnuti od sebe. Ovo također onda može postati obrazac njegovih budućih odnosa sa ženama.

Ovi mamini sinovi često nemaju problema sa pronalaženjem i osvajanjem partnerica. Oni su privlačni ženama jer su u djetinjstvu naučili podosta (i previše!) o intimnoj povezanosti sa ženama. Također, provodeći veći dio djetinjstva u majčinoj sferi utjecaja ovi muškarci razvijaju u velikoj mjeri svoju žensku stranu, pa se čine bliži ženama, bolje ih razumiju. Ovo ih ponekad čini uspješnim zavodnicima i dobrim ljubavnicima – oni imaju iskustva sa potrebama žena. Ali muškarac koji je blizak ženama na ovaj način nije postojan, nije netko na koga bi se žene mogle osloniti na duge staze. On ženama zapravo ne vjeruje i nedostaje mu muška energija koja je potrebna za uspjeh partnerskog odnosa. Nedostatak ove muške energije i posljedice koje to ima za partnerski odnos, žena će prije ili kasnije osjetiti kao problematičan i opterećujući.

Sve u svemu, za ženu najbolji prediktor dobrog izbora partnera je dobra povezanost muškarca sa njegovim ocem. A tko stoji iza takvog oca, kao i iza svakog snažnog muškarca? Njegova zadovoljna majka. Koju čini zadovoljnom njen muž. Koji je dobro povezan sa svojim ocem. I tako u krug. Začaran ili čaroban, ovisi o tome kako smo savladali odrastanje, odnosno koliko smo se uskladili sa zakonima ljubavi u partnerskim i roditeljskim odnosima. Konstelacije nam mogu pomoći u tome, bilo da ih radimo iz pozicije sina, majke ili oca.

Alemka Dauskardt

mothers and sons

Komentiraj